Nyproduktion för bostadsrättsförening

Nyproduktion är det som vi ägnar oss allra mest åt. Vi bistår i alla kritiska steg i skapandet av en långsiktigt, hållbar  bostadsrättsförening: allt från förstudierna, själva bildandet av föreningen, prissättningen av bostadsrätterna,  utformandet av stadgarna, framtagandet av kostnadskalkyler och ekonomiska planer samt informationsmöten och stämmor.

Vi samarbetar med flera skattejurister för att komma fram till en bra ekonomisk lösning för dig som kund. Allt detta arbete genomförs strategiskt och  omsorgsfullt där vi inte lämnar något åt slumpen. Allt för att lägga en robust grund för föreningens framtid.

Möte

1. Förstudie i tidigt skede

Vi har tillgång till omfattande och aktuell marknadsstatistik och vi kan i ett tidigt skede göra en ekonomisk bedömning av ett potentiellt bostadsrättsprojekt. Många kunder kommer till oss för en första enkel förstudie redan innan de köpt marken  – allt för att ha ett beslutsunderlag innan de fattar viktiga investeringsbeslut.

2. Bildande av bostadsrättsförening

Det här är ett steg där vi skräddarsyr stadgarna för att passa föreningen. Vi tar fram all dokumentation som behövs och hjälper till med registreringen hos Bolagsverket. För att bilda en bostadsrättsföreningen krävs en styrelse, en revisor och stadgar.  I stadgarna beskrivs föreningens verksamhet och det är viktigt att stadgarna passar bostadsrättsföreningen och dess specifika förutsättningar – samt att de  följer lagstiftningen. Vi kan också bistå med en interimsstyrelse fram till överlåtelsestämman.

3. Hållbar kostnadskalkyl

Ett viktigt steg i bostadsrätteriet vid nyproduktion är själva kostnadskalkylen. Den kan göras i ett relativt tidig skede och ska granskas av två oberoende intygsgivare som är auktoriserade av Boverket. De granskar kalkylen och bakomliggande handlingar och skriver sedan ett intyg att kalkylen är hållbar.

4. Förhandsavtal som förbinder

När kalkylen är sk  intygsgiven är nästa steg att teckna ett förhandsavtal, det är en förbindelse om att teckna upplåtelseavtal vid en tidpunkt längre fram. Detta förhandsavtal går att villkora, tex att 65 % av bostadsrätterna är förhandstecknade. I de fall som föreningen vill ha förskott (handpenning) måste bolagsverket lämna tillstånd.

5. Andelstalen styr

Bostadsrättsföreningen är i sin roll som juridisk person ägare till föreningens fastighet. Bostadsrättsinnehavarna är medlemmar i föreningen och äger en olika andelar. Därför är det oerhört viktigt att andelstalen räknas ut korrekt.
Föreningens kostnader betalas av föreningens medlemmar och beräknas enligt självkostnadsprincipen. De olika bostadsrätterna i en förening har normalt olika andelstal, baserade på bostadsrättens storlek. Andelstalen styr hur mycket varje lägenhet skall bidra med till finansieringen av föreningens gemensamma kostnader.

6. Ekonomisk plan är central

En ekonomisk plan är det slutgiltiga legala och ekonomiska dokument som beskriver föreningens verksamhet. Det är ett centralt dokument. Utan en ekonomisk plan saknar föreningen faktiskt rätt att upplåta bostadsrätter. Den ekonomiska planen ska, liksom kostnadskalkylen,  intygas av två oberoende intygsgivare och registreras hos Bolagsverket. Om slutlig kostnad inte är känd så måste föreningen ansöka om tillstånd hos Bolagsverket för att kunna upplåta bostadsrätter.

7. Upplåtelseavtal med första köparna

Upplåtelseavtal är det avtal som tecknas mellan bostadsrättsföreningen och den första köparen av bostadsrätten och innebär i praktiken att medlemmen därmed får rätt att nyttja bostaden. I upplåtelseavtalet framgår bland annat vilka ytor som föreningen upplåter till den boende. Om bostadsrätten vid ett senare skede säljs är det däremot ett överlåtelseavtal som ska tecknas. Upplåtelseavtalet skrivs vanligtvis någon månad innan, eller i samband med, att bostäderna färdigställts av byggföretaget. När avtalet tecknas blir bostadsrättsköparen medlem i bostadsrättsföreningen.

8. Överlåtelsestämma

När köparna flyttat in är det dags att ta över föreningen. Vi kan då bistå med att kalla till en överlåtelsestämma, då den tidigare interimstyrelsen byts ut mot en styrelse bestående av de boende.