Berglund fastighetsekonomi arbetar både på uppdrag av bostadsrättsföreningar som vill köpa sin bostadsfastighet och för fastighetsägare som funderar på att sälja. Vi ser alla olika perspektiv och arbetar för en långsiktig lösning för alla parter. Vi erbjuder ett helhetsuppdrag för boende som vill köpa sin bostadsfastighet. Det innebär att vi biträder föreningen under hela ombildningsprocessen – från bildandet av själva föreningen till förvärvet av fastigheten.
Vi hjälper också fastighetsägare som funderar på att sälja och först vill ha en grundlig utredning om fastighetens förutsättningar att säljas vidare till en bostadsrättsförening. Vi tar kontakt med hyresgästerna och initierar en ombildningsprocess. Sedan finns vi med under hela ombildningsprocessen för att stödja och tryggt och transparent föra processen framåt fram till avslut.
Ett vanligt argument inför en ombildning är att de boende ser en möjlighet att få större inflytande över det egna boendet och den gemensamma boendemiljön. Ett annat argument är att kostnaderna kan hålls nere genom att avkastningskraven på boendet försvinner och du får avdragsrätt för den egna räntekostnaden. Som bostadsrättshavare betalar du en avgift till bostadsrättsföreningen. Den ska tillsammans med föreningens övriga intäkter täcka alla kostnader. Bostadsrättsföreningar ska inte gå med vinst utan eventuellt överskott används till att sänka avgifterna eller att göra investeringar i fastigheten. Detta bidrar till att det ofta är billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt. Möjligheterna att överlåta en hyresrätt är ytterst begränsade. En bostadsrätt kan däremot säljas och köpas fritt på marknaden. Den kan också ges bort, ärvas, pantsättas och belånas.
Varje bostadsrättsombildning är unik. Vi anpassar därför ombildningsprocessen till varje bostadsrättsförening vi företräder. Medlemmarna ska få det mervärde och möjligheter som det innebär att äga sin egen bostad. En väl genomförd bostadsrättsombildning ger bostadsrättsättsföreningen och dess medlemmar de bästa förutsättningarna. Be därför om ett möte med oss så går vi igenom era unika förutsättningar och lämnar förslag på hur just er ombildning skall kunna genomföras på allra bästa sätt. Träffa gärna, och ta in offerter, från flera ombud innan ni bestämmer er. Arbetssätten kan skilja sig åt en del och det är oerhört viktigt att ni känner ett förtroende för det ombud ni väljer.
Den ekonomiska risken är låg för dig som köper en bostadsrätt i samband med en ombildning. Snarare brukar affären vara ekonomiskt fördelaktig och ombildningen leder ofta till lägre boendekostnader. Dessutom blir priset på lägenheterna i samband med en ombildning vanligen klart lägre än om lägenheterna hade sålts på den öppna marknaden. Det beror på att föreningen köper hela fastigheten och därmed inte behöver betala ”styckpris” för lägenheterna.
Som underlag för föreningens beslut om att köpa fastigheten eller inte krävs en teknisk besiktning. Besiktningen belyser fastighetens skick är och beskriver vilka åtgärder som krävs och när. Besiktningen är även viktig inför förhandlingar med fastighetsägaren.
Efter den tekniska besiktningen är nästa steg att utforma en ekonomisk plan. Den ekonomiska planen är ett mycket viktigt dokument som beskriver den blivande bostadsrättsföreningens framtida ekonomi. I planen beräknas alla bostadsrätters avgift och insats. Planen upprättas av föreningens ombildningskonsult och fastställs av styrelsen. Två utomstående intygsgivare, utsedda av Boverket, bekräftar därefter att planen är korrekt och att kalkylerna över den framtida ekonomin är realistiska.
När den ekonomiska planen är klar kan man gå vidare med att fatta beslut huruvida föreningen ska köpa fastigheten – det är det så kallade ombildningsbeslutet. Köpstämman är en extra föreningsstämma och där behöver minst två tredjedelar av hyresgästerna rösta ja för att ombildningen ska få genomföras. Men även medlemmar som av olika skäl inte är intresserade av att köpa sina lägenheter kan rösta ja till att bostadsrättsföreningen köper fastigheten och fortsätta bo kvar som hyresgäster.
När beslutet väl är fattat om att köpa fastigheten undertecknas ett köpekontrakt av föreningen och fastighetsägare. Vid tillträdesdagen skriver parterna under köpebrevet och föreningen betalar hela köpesumman. Då tar föreningen formellt över fastigheten. Därefter upplåter föreningen genom upplåtelseavtal de lägenheter som nu har blivit bostadsrätter.